19 Feb

Lukas: Northside eller Roskilde?

Skrevet af Lukas Kategori: Blogge
Lukas: Northside eller Roskilde?

Northside eller Roskilde?”, that is the question. Men hvorfor vælge? Det skal jeg sige dig;

Begge billetter koster mellem 1.000-2000kr, og begge oplevelser er alle pengene værd, men de færreste af os har råd til begge dele. Festivalerne selv vil sikkert påpege, at billetprisen ikke kommer helt derop, og det har de ganske ret i. Men prisen for øl, mad og transport skyder i mange tilfælde den samlede pris tættere på 2.000-4.000kr. Alt sammen er selvfølgelig afhængig af bopæl, og om du ejer sovepose, liggeunderlag, telt, gummistøvler og regnjakke i forvejen. I fald du ikke ejer nogle af delene og bor i Skagen (hvis du skal til Roskilde Festival) eller København (hvis du skal til Northside Festival), kan oplevelsen nemt koste endnu mere.

Så tilbage til spørgsmålet, hvad skal man vælge? Mia og jeg har stillet os selv spørgsmålet, og vi er uenige under den forudsætning, at den ene af os holder af at sove i telt, og den anden af os holder af at komme i bad. Mia er pro-Northside og jeg selv er pro-Roskilde. Selvfølgelig spiller musikken også ind i vores valg af favorit, men det ville være slet og ret dumt at påstå, at praktiske forhold ikke også spiller ind, om ikke i lige så høj grad, så i meget høj grad. Men lad os på trods af det se musikken an.

Begge præsenterer alternative populære kunstnere, om ikke nødvendigvis populære i Danmark, så på verdensplan. Northside Festival tog i den grad fusen på mig sidste år med The White Lies, Editors, Interpol, The Streets og Bands of Horses, og for første gang siden mit første Roskilde Festival besøg i 2007 måtte jeg sande, at et nyt og tilmed lokalt tiltag stod med et stærkere program end favoritten på Sjælland. I år er min oplevelse desværre en anden.

White Lies, Editors og de andre giganter formåede i 2011 helt at skjule det faktum, at Tina Dickow, Suede, Søren Huss, De Eneste To og et par andre typiske Smukfest-navne også fyldte scenerne. Om noget gav Grøn Koncert-banden mig et rum for at smutte ud og købe en burger på Gerners Grill uden at gå glip af noget.

Det er selvfølgelig helt ude af proportioner at booke Justice og Noah and The Whale – på den gode måde. Men The Asteroids Galaxy Tour, Choir Of Young Believers, Kasabian, The Temper Trap, When Saints Go Machine, Turboweekend, Kashmir, Duné, Oh Land, Malk De Koijn, The XX og James Blake spillede alle på Roskilde Festival for 1-2 år siden, og hvis ikke så i Aarhus inden for samme periode. Jeg sår ikke tvivl om, hvorvidt Northside Festival bliver en motherfucker at besøge i år, igen på en god måde, for det gør det, og jeg vil også være at finde i Ådalen igen i år. Men personligt havde jeg gerne set et skarpere og mere satset musikprogram.

Det er selvfølgelig nemt at sige, at Roskilde Festival har et skarpere musikprogram, når de samtidig har mere plads, flere scener, flere besøgende, flere penge at gøre med, længere historie og alt i alt et stærkere brand. Northside Feeling er ikke sådan noget, der bare opstår over et par år, og faktisk er jeg ikke sikker på, at Northside Festival kan opfylde mine forventninger til en festival uden at komme til at ligne en Roskilde-copycat. For at presse en worldscene og teltplads ned over hovedet på Northside er jo det samme som at sige, at de skal lave sig om til Roskilde Festival, og det er jo ikke det jeg vil – jeg kan meget godt lide, at der er forskel på de to. Men med Roskilde som et alternativ skal der mere end scener, gode bands og godt vejr til, før det bliver en uforglemmelig oplevelse. Der er et stykke vej til, at jeg står med tårer i øjenene søndag aften, når det sidste band spiller på Northside Festival, som jeg har gjort under både Coldplays “Fix You” og Kings of Leons “Use Somebody” på Roskilde.

Jeg er en utaknemmelig aarhusiansk fattiglus, som sætter min lid til Roskilde Festival – i år i hvert fald. Dels på grund af musikken, men også i høj grad fordi jeg faktisk synes, det er ret fedt at sove i lugten af øl, sved og jord i en lille og gammel gaffa-beklædt hytte af nylon, som folk konsekvent pisser op af – i hvert fald bare syv dage om året.

3 kommentarer on “ Lukas: Northside eller Roskilde? ”

 1. Kasper 02/19/2012 at 15:09

  Eftersom artiklen klar er pro roskilde, synes jeg den er lidt ligegyldig. Det er rigtig fint at stille de to festivaller op mod hinanden, men det kan man bare ikke. Du siger helt rigtigt, at, northside er nystartet og jeg vil mene stadigvæk i en opstartsfase som festival.

  Nu stiller du dig lettere kritisk overfor NS-programmet. Jeg synes bestemt der er større grund til, at løfte øjnbryn over Roskildes. Roskilde har udtalt af de store koncerter, med den gamle rock er fortid. De vil nu i langt højere grad lægge vægt på morgendagensartister. Den elektroniske genre vil også blive løftet. Så går de hen og smider en halv million efter Bruce, der tidligere har spillet en mark op for hr. og fru. danmark i Herning. Når det er sagt, er jeg slet ikke i tvivl om, at koncerten bliver super god. Men jeg sætter mig noget uforstående overfor bookingen. Og nu hvor snakker om ¨gamle kunstnere¨, så synes jeg også Bon iver er to år for sent. *

  Personligt er jeg super glad for Kasabian, da koncerten var super ringe på orange, pga. de evige problemer med lyden.

  Roskilde Copy-cat. Er roskilde så ikke en Glastonbury copy-cat? Uden at kende folkene bag northside, er jeg meget sikker på de går efter et andet segment. Du berører det meget korrekt i ¨men også i høj grad fordi jeg faktisk synes, det er ret fedt at sove i lugten af øl, sved og jord i en lille og gammel gaffa-beklædt hytte af nylon, som folk konsekvent pisser op af – i hvert fald bare syv dage om året.¨ Det er det, der er kernen. For roskilde er også noget andet end musik. Det er overdrevet gøgleri, folk i dyrekostumer, dødsdruk inden musikken starter, Ja, det er vel Sunny beach for urbanhipsteren? Der er en fjollet stemning på roskilde, hvor man må skeje ud og larme dumt. Northside har musikken i fokus.

  Det største problem ved roskilde er i min verden, at musikken nogle gange drukner i bras og konfetti. Der er Worldmusik, hvor folk står og koger, fordi de alligevel ikke orker at komme over til en koncert de ville se. Eller for at nævne alle de folk, der glipper koncert fordi de lige skulle riste en smøg til en pind eller lige skulle. Det er selvfølgelig et selvstændig valg. Men jeg tror bestemt, at den gennemsnitlige festivaldeltager til northside ser flere koncerter end festivalsgangeren fra northside. Det det kommer an på er vel om man er til telt, sved og vådt tøj. Eller varm seng, brusebad og morgenmad.

  Som studerende kan man nu sagtens komme afsted to gange. Man kan altid tage en tjans som frivillig. Det har jeg gjort de sidste 5 år på roskilde og det har været en kanon oplevelse hver gang. Jeg har sparet billet, spist gratis og scoret ølbilletter, så hvis man vil arbejde lidt, er der både plads til Justice og Bruce.
  Eftersom dette er skrevet med en voldsom omgang tømmermænd, tager jeg forbehold for stave-, slå, samt skrivefejl.

 2. Lukas Kaldan 02/19/2012 at 16:57

  Roskilde Festival er en totaloplevelse og Northside Festival er et afbræk fra dagligdagen. På trods af det synes jeg ikke det er forkert at sammenligne de to. Jeg påstår ikke at have et endeligt svar på hvilken festival er der er bedst. Jeg giver mit besyv med på hvorfor jeg ville vælge Roskilde Festival i år, hvis jeg var tvunget til at vælge.

  Om noget er dette indlæg et kompliment til Northside Festival. Sammenligninger mellem andre af landets musikfestivaler og Roskilde Festival for mig at se ligegyldige, hvorimod Northside på blot 3 år har nået et niveau der retfærdiggør en sammenligning.

  Man kan sige at det er en uretfærdig sammenligning, og alligevel er flertallet for Northside Festival i et kommentarfelt på vores facebook-side (Wonders Make Joy på Facebook). At de ikke kan sammenlignes er også en holdning, måske den mest udbredte. Men jeg er uenig. For mig at se er de hinandens største konkurrenter, og er det i min optik på sin plads at sammenligne de to :)

 3. […] i dag skrev Lukas et indlæg, hvor han stillede Roskilde Festival og Northside Festival op mod hinanden. Noget, som skulle vise […]

HVAD SYNES DU? SKRIV EN KOMMENTAR.