21 Feb

Monolog udgiver album under Creative Commons

Skrevet af Mia Kategori: Anmeldelser, Blogge
Monolog udgiver album under Creative Commons

Under KODA-sagen, hvor vi sloges med KODA om, hvorvidt vi skulle betale for at lægge KODA-medlemmers musik til stream og download, var ét af vores vigtigste argumenter, at det måtte være op til kunstneren selv, om han ville have penge for sin musik eller ej. Og hver gang vi brugte det, svarede KODA, at kunstneren bare kunne udgive sin musik under Creative Commons – en ting, som de færreste rigtig vidste hvad var – og som endnu færre benyttede sig af.

Creative Commons er en mulighed for at skræddersy sin ophavsret til et bestemt værk – f.eks. et musikværk. Normalt har man som ophavsmand den fulde ophavsret til et værk, men med Creative Commons har man mulighed for at “dele ud” af sin ophavsret, f.eks. således at alle må kopiere og distribuere dit musiknummer, så længe du bliver krediteret for det, og at det ikke sker med kommercielle formål for øje. Med andre ord er det en rigtig god måde at få spredt sin musik på. Den eneste betænkelighed ved Creative Commons er, at licensen er uigenkaldelig – dsv. man ikke kan ombestemme sig og begynde at tage penge for sit nummer, hvis det pludselig bliver populært. Der skal altså tænkes lidt, før man laver sådan en licens..

Derfor gjorde det mig så glad, da jeg for noget tid siden modtog et brev fra Uhrlaut. Normalt sender pladeselskaberne tykke pakker, fordi der skal være plads til promoalbums, pressemeddelelser osv., men denne gang var der blot et enkelt papir og et lille plastic-kort. På kortet var et link, som henviste til Uhrlauts hjemmeside. Og på hjemmesiden var der musik. Gratis musik. Og ikke den slags gratis musik, som vi får tilsendt, og så ikke må dele med nogen, men gratis musik med beskeden “Please copy this to all of your friends”.

Musikken kommer fra Monolog, som har lavet albummet Aerodymanic, og udgivet det både på vinyl og som digitalt download under Creative Commons. Musikken er anderledes. Meget anderledes. Jeg vil, for at være helt ærlig, betegne det som støj. Men det er noget af det bedste støj, jeg har hørt længe. Der er tung bas, dyb synth, mekaniske lyde og rå vokal. Og det passer perfekt, når man skal vade igennem Århus en mørk morgen.

Selvom musikken fremstår rå, så er den alt andet end ubehandlet. Man kan tydeligt høre, at der er kælet for detaljerne, og at der er brugt lang tid på at indspille de enkelte elemener i numrene. Og man kan tydeligt høre, at manden bag – Mads Lindgren – er en dygtig musiker, som formår at holde tungen lige i munden, når han sammensætter sin musik.

Inden I går ind og henter albummet, så får I lige en forsmag. Jeg har valgt nummeret “Vile”, da det, i mine øjne, er det allerfedeste nummer. Jeg har lyttet til det hver dag i et par uger nu, og det er virkelig fedt. Det virker måske lidt rodet ved første ørekast, men efterhånden som man kommer længere ind i nummeret står det klart, at der er en mening med med galskaben, og at de små delelementer spiller absurd godt sammen. Så tag dine høretelefoner på, skru op for bassen og tryk play.

Monolog – Vile

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Jeg hører ikke meget af sådan noget musik, men det her nummer har virkelig ramt mig. Hold kæft, hvor er det godt. Det er hårdt og råt, men samtidig melodisk. Hvis to robotter havde hardcore sex, ville det lyde sådan her. Det er jeg overbevist om. Jeg gad sindssygt godt høre det live – helst i en mørk kælder et eller andet sted i Århus med en sjus i hånden.

Hele albummet kan downloades på Uhrlauts hjemmeside. Nyd de gratis goder – og sig det videre!

Det skal i øvrigt nævnes, at Promus afholder et arrangement om netop Creative Commons, hvor bl.a. KODA, Dad Rocks!, Per Vers og Uhrlaut debaterer og deler ud af deres erfaringer med Creative Commons. Det løber af stablen d. 8. marts klokken 19-22 på Promus (indgang via Råbar) i Århus. Og det er gratis – helt i Creative Commons’ ånd.

HVAD SYNES DU? SKRIV EN KOMMENTAR.