11 Jun

Finsk poesi

Skrevet af Lukas Kategori: Blogge
Finsk poesi

Musikalsk opdragelse er noget mærkeligt noget. Min mor kan godt lide pop. I dag hører hun Celine Dion, Thomas Helmig, Beth Hart og en gang hørte hun Prince. Min far er fra en helt anden boldgade. Han hørte Ridin’ Thumb, Nikolaj Bentzon, Jan Johansson, Pink Floyd og noget Lisa Ekdahl – og P1. Med andre ord er min musikalske opdragelse ikke rigtig defineret hjemmefra. Kun på den måde, at begge mine forældre var enige om, at der ikke var noget musik, der var forkert.

Som følge af det, har min omgangskreds op gennem årene, ligesom så mange andres, haft en større indflydelse på hvad jeg hører i dag. Især fra niende klasse og til slutningen af min gymnasietid, var jeg meget opmærksom på hvad alle andre hørte. I hvert fald lige indtil man på et tidspunkt opdager, at man godt kan være venner uden at have ens musikalske smagsløg. Fire danske bands formåede i midlertid at samle de fleste af rødderne på Vestfyns Gymnasium under en hue; Kashmir, Spleen United, Veto og Mew.

Mia og jeg var til konfirmation hos min fætter for kort tid siden, og forærede ham af netop denne grund Kashmirs “Zitilites”, Spleen Uniteds “Neanderthal”, Vetos “There’s A Beat In All Machines” og Mews “And The Glass Handed Kites” i gave. Drengen spiller musik, og vi så det som vores opgave at lære ham hvad god musik er. Og man skal jo starte et sted.

En af ulemperne ved at kende de 4  bands så godt som jeg efterhånden gør, er at jeg fx ikke kan høre et eneste nummer med falsetstemme uden automatisk at tænke på Jonas Bjerre. En farlig cocktail når Helsinki Poetry spørger, om vi har lyst til at skrive om deres EP på vores “fine blog”.

Og så nåede vi dertil hvor jeg gerne ville nå med alt det her navlepilleri. Hensinki Poetry. Og pointen er så, at jeg er lidt farvet i forhold til lige præcis den type af falsetstemme, som Rune Vigil, forsanger i Helsinki Poetry, synger med. Det sagt, så er der tusinde elementer i musikken og stemmeføringen, der gør at de i det store hele kommer rigtig godt uden om det. Og selv hvis ikke de gjorde, så kan jeg jo i øvrigt rigtig godt lide Mew.

Men nok om Mew og mere om Helskinki Poetry. Rune Virgil (The Late Parade) og Ebbe Frej (Epo-555) står bag bandet, som Mia og jeg så spille en helt okay koncert i Ridehuset under SPOT Festival i Århus. Koncerten kom lige i kølvandet på en 4 track lang EP, som kan hentes helt gratis inde på deres hjemmeside på en usandsynlig smart facon.

Well, “Odessa” – en ukrainsk havneby ved Sortehavet, en nazistisk organisation oprettet af SS officerer, en by i Texas og intronummeret på Helsinki Poetrys EP. Og sådan er der henvisninger i alle tracknavne igennem EP’en. Geografiske henvisninger altså, ikke nazistiske. Sådan noget har Mogens Camre fortalt mig, at man skal passe på med at sige. Så lad os undlade at dvæle for længe ved det. “Odessa”, “Phoenix”, “Marrakech” og “Manchester” – alle byer. Så blev det vist slået fast med meget store søm og armbevægelser.

“Odessa” er som sagt intronummeret på EP’en, men absolut ikke det mest oplagte intronummer. Jeg står meget undrende over for, hvorfor ikke “Manchester” blev ansat i den stilling. I det hele taget er der et eller andet med opbygningen på EP’en, som bare ikke hænger rigtig godt sammen. Og det er underligt, for hvert eneste nummer er en fantastisk single. Jeg havde den samme oplevelse under deres koncert i Ridehuset. Når nummeret spiller er alt godt. Men koncerten samlet set var ikke en skønt sammenhængende oplevelse. Uden at være helt sikker, så bunder det vist i, at hvert nummer kræver så meget plads, at ingen af numrene får det. Og det er selvfølgelig faren ved kun at samle 4 numre på en udgivelse – at de mere anonyme numre, der som lim holder en hel udgivelse sammen, ikke kommer med.

Men du skal ikke tage fejl! Numrene er utrolige, produktionen er fantastisk, Rune Vigil synger fantastisk og rent musikalsk er der ikke noget at sætte fingeren på. EP’en har ikke sparket benene væk under mig, men jeg står så absolut tilbage med mere end bare et smil på læben.

En kommentar on “ Finsk poesi ”

  1. […] de faste Wonders-læsere. Vi så dem live til sidste års SPOT-festival, og en måneds tid efter anmeldte vi deres EP – en EP, der i øvrigt stadig ligger til download – ganske gratis! – på bandets […]

HVAD SYNES DU? SKRIV EN KOMMENTAR.